Çocuklarımıza Fikir Ayrılığını Öğretmek

Çocuklarım harikalar. Bütün ebeveynlerin kendi çocukları için bunu söylediğini biliyorum ama benim çocuklarım benim için dünyalara bedel. İyi anlaşırlar ama her ilişkide olduğu gibi onlar da fikir ayrılığı yaşarlar. Benim için birbirleriyle fikir ayrılığı yaşamlarında sorun yoktur ama bu her zaman haklı oldukları anlamına gelmez.
Fikir ayrılığında olup bir başkasının düşünce özgürlüğüne saygı duymaya devam etmekle ötekinin haksız olduğu konusunda ısrar etmek arasında fark vardır. Çocuklarımın, herkesin fikirlerini ifade etme özgürlüğü olduğunu öğrenmelerini isterim; işte onlara örnek olmanın yolu.
En Sevdiğin Şey Soruları
Üç birbirinden farklı ve iradesi güçlü çocuk olduğunda genellikle her konuda her birinden üç ayrı fikir çıkıyor. Biz de “Senin En Sevdiğin Hangisi?” diye bir oyun oynuyoruz. Kızlar bunu basit bir araba yolculuğu oyunu olarak görüyorlar ama bu aslında haksız olmadan da farklı fikirleri olabileceğini göstermenin bir yolu. Onlara en sevdikleri dondurmanın ya da tatil yerinin ne olduğunu sorduğumda genellikle üç farkı cevap gelir. Belirli bir aromayı ya da dağlara karşı kumsalı savunmak söz konusu olabilir ama kimsenin fikri yabana atılmaz. Sevdikleri şeyi seviyorlardır ve bunu kardeşlerine söylemekten korkmazlar.  Bu basit soru cevap oyunu onlara en sevdikleri dondurma çeşidi konusunda farklı fikirlerde olabileceklerini ama yine de her birinin fikrinin değerli olduğunu (ve bir dondurmanın diğerinden daha iyi olmadığını!) öğretir. 
Uzlaşma 
Fikir ayrılılarının kardeşler arasında kavgaya sebep olmasına gerek yoktur, uzlaşmayla da sonuçlanabilirler.  Bunu öğretmek elbette her zaman kolay değildir. Bu yüzden pizza gibi küçük şeylerle başlarız. Muhabbet genellikle herkesin pizzanın üzerinde ne istediğiyle başlar ve kaçınılmaz bir şekilde fikir ayrılıkları yaşanır. Herkes için bir pizza ısmarlamak söz konusu olamayacağı için, son defasında pizzanın üstüne ne koydurduğumuzdan ve bu sefer herkesin zevkine hitap edebilmek için başka bir şey koydurmamız gerektiğinden söz ederiz. Genellikle kendi seçtikleri dışında başkalarının seçtiği her şeyden nefret eden bir kişi vardır bu yüzden pizzalardan birinin yarısını boş bırakırız. Bu kızlara fikir ayrılığında olmanın kötü olmadığını ama sırf farklı fikirde oldukları için herkesin kendi istediğini dayatmasının gerekli olmadığını gösteren iyi bir uzlaşmadır.
Kendileri Halletsinler
Çocukların bir televizyon programı ya da hangi oyunu oynayacakları konusunda tartıştıkları benim de araya girip hakemlik etmenin cazibesine kapıldığım çok olmuştur. Aile hayatı böyledir, değil mi? Oysa araya girip çatışmayı onların adına çözmektense, sorunlarını çözmem için bana geldiklerinde onlara kendi aralarında halletmelerini söylüyorum. Birbirlerini açık fikirlilikle dinlemeleri, saygılı olmaları ve sonra hepsinin uzlaşabileceği bir fikirde uzlaşmaları gerektiğini açıklıyorum. Bu elbette diğer yöntemden daha uzun sürüyor ama her seferinde, farklılıklarına rağmen, aralarında hallediyorlar ya da tartışmaktan sıkılıp başka bir şey yapmaya başlıyorlar.
Fikir Ayrılığı Kötü Değildir
Fikir ayrılığında olup yine de saygı duymaya devam etmeyi öğrenmek kızlarımın yalnızca bugün öğrenmeleri gereken bir beceri değil, hayat boyu etraflarındaki dünyada yönlerini bulmak için ihtiyaç duyacakları bir beceridir. Bu, olumlu bir çocuk olmanın bir parçasıdır. Fikir ayrılığında olmanın, yetişkin olduklarında bile, kesinlikle bir sorun olmadığını ama farklı fikirlerini saygılı bir biçimde ifade etmeleri ve diğer kişinin bakış açısına açık fikirlilikle yaklaşmaları gerektiğinin her zaman altını çizerim.
Bu onlara çatışma çözümü hakkında çok fazla şey öğretti ve bana da nasıl daha iyi bir ebeveyn olabileceğimi öğretti.  Siz çocuklarınıza farklı fikirde olmanın kötü olmadığını nasıl öğretiyorsunuz? Önerilerinizi duymaktan çok memnun olurum!
kaynak:http://cocuklaringelisimi.com/2019/02/05/fikir-ayriligini-ogretmek/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Telefon Numaralarını Öğretmek için Etkinlikler

Çocuklarda İnce Motor Beceri Gelişimi: Makas Kullanımı ve Makas Etkinlikleri

Çocuğa Sabır Kavramını Tanıtmak ve Öğretmek