Çocuklarda İnce Motor Beceri Gelişimi: Makas Kullanımı ve Makas Etkinlikleri
Çocuklarda İnce Motor Beceri Gelişimi: Makas Kullanımı ve Makas Etkinlikleri
Okul öncesi dönemde çocukların birçoğu makas kullanmak için oldukça heveslidir. Makas ile ellerine geçen her şeyi kesmek onlara büyük heyecan verir. Ebeveynlerin bazısı çocuklarına zarar gelmemesi için evde makas kullanımına anaokuluna başlayana kadar izin vermeyebilir. Ancak son dönemlerde çocukların 4 yaş ile birlikte kullanabilecekleri birçok güvenli makas seçeneği olduğunu görüyoruz. Bunlardan bazısı sadece kağıt kesiyor, bazısının güvenlik kilidi var. Çocuğunuzun baskın olan eline uygun makas seçmeyi de unutmayın! Çocuğunuz bir yetişkin gözetiminde eğlenceli ve eğitici makas etkinlikleriniyapmaktan büyük keyif alırken aslında onun birçok becerisini geliştirmeye yardımcı olursunuz. Küçük yaş grubu çocukları için ise hamur makasları ile hamurları küçük ve büyük parçalara kesme etkinliği yapabilirsiniz.
Çocuğunuza nasıl makas tutması gerektiğini modelleyerek öğretin aynı zamanda makası bir başkasına verecekken nasıl tutması gerektiğini de öğretmeniz ileri dönemdeki olası kazaları engelleyecektir. Çocuğunuzun doğru makas tutuşu için baş parmağının altında bir gülen yüz çizebilir ve keserken her zaman gülen yüzü görmesi gerektiğini ona hatırlatabilirsiniz.
Okul Öncesi Dönemde Makas Etkinliğinin Faydaları:
Makas Etkinlikleri El-Göz Koordinasyonunu Geliştirir.
El-göz koordinasyonu, göz ile algılanan uyaranın el-parmakların eş zamanlı kullanımı ile aktivitenin tamamlanmasına denir. Makas ile kesme etkinliğinde çocuk çalışmasını tamamlamak için gözlerini ile ellerini bir uyum içinde hareket ettirmesi gerekir. El-g öz koordinasyonu topu atmak ve tutmak, kaşık ile yemek ve paltonun fermuarını açmak gibi birçok alanda kullanılır. Çocuğunuzun el-göz koordinasyonunu geliştirmek için kalem-kağıt etkinlikleri, basketbol, masa tenisi, bir bardaktan diğerine su boşaltmak, yap-boz yapmak, geometrik şekilleri uygun deliklerden kutuya atmak gibi etkinliklerden faydalanabilirsiniz.
Makas Etkinlikleri İnce Motor Becerisini Geliştirir.
Çocuklarda ince motor becerisi, el ve parmaklardaki küçük kasların yönetilmesine denir. Makası, kâğıdı kesmek için açık kapamak çocuğun elindeki ince/küçük kasların gelişmesine yardımcı olur. İnce motor kaslar yazı yazmak, resim çizmek, düğme açıp kapamak, diş fırçalamak, kaşık tutmak gibi birçok etkinlik için gereklidir.
İnce motor etkinlikleri içeren yazımızda daha çok öneri bulabilirisiniz.
Makas Etkinlikleri Bilateral Koordinasyon Geliştirir.
Bilateral beceri çocukların vücutlarının her iki tarafını da (el, kol, bacak, ayak vb.) eş zamanlı olarak kullanarak bir etkinliği tamamlamasına denir. Bilateral koordinasyon bazen eş hareketlerde(çift ayak zıplamak, iki el ile topu atmak gibi), bazen ise farklı zamanlamada olan eş hareketlerde (merdivenden çıkmak ve inmek gibi) görülebilir. Aynı zamanda bilateral koordinasyon vücudun aynı anda iki tarafın farklı şeyler yapmasında görev alır. Bir el ile bardağı tutarken diğer ile sürahiden su boşaltmak, bir el ile kağıdı tutarken diğer ile makas kullanmak, tek ayak üzerinde durmak gibi.
Makaslı etkinliklerde de çocuk bir eli ile kağıdı sabit tutarken diğer eli ile makası açıp kapatarak kağıdı keser. Bu sayede çocuğun bilateral koordinasyonu desteklenmiş olur.
Makas Etkinlikleri Dikkat ve Konsantrasyon Becerisini Geliştirir.
Kağıttaki şekilleri keserek çıkarmak veya çizgi üzerinden kesme etkinliklerinde çocuğun odaklanması ve yönergeyi hafızasında tutarak dikkatini sürdürmesi gerekir.
KAYNAK:http://cocuklaringelisimi.com/2017/08/21/cocuklarda-ince-motor-beceri-gelisimi-makas-kullanimi-ve-makas-etkinlikleri/
Yorumlar
Yorum Gönder