Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı



Tırnak yeme davranışı genellikle içte yaşanan bir gerilimin dışa yansıması olarak kendini gösterir. Kimi zamanda çocuğun çevresindeki herhangi bir bireyi modellemesiyle ortaya çıkabilir.
Bir davranış bozukluğu olarak tırnak yeme davranışı 3-4 yaşlarından sonra görülür. Tırnak yeme alışkanlığının ana neden strestir. Çocuklar için stres kaynakları çok farklı olabilir.
Kardeş kıskançlığı, aşırı otoriter, titiz, mükemmeliyetçi veya baskıcı ebeveyn tutumları, ayrılık, vefat gibi çocuğu yıpratıcı süreçler strese ve dolayısıyla da tırnak yeme davranışına neden olabilir.
Bunun dışında çeşitli okul veya arkadaş sorunları, ders kaynaklı sorunlar da bu davranışa neden olabilmektedir. Bütün bu sorunların neticesinde tırnağını yiyen çocuk tırnak yemeyi bir rahatlama kaynağı olarak bilinçaltına işler.
Bu sebeple bu sorunla karşı karşıya olan ebeveynler öncelikle davranışa sebebiyet veren durumu saptamalıdırlar.
Bunun dışında çocuğa birtakım uğraşların bulunması ve genel anlamda gerginlikten uzaklaşarak mutlu olduğu ortamların artırılması tedavi sürecini kolaylaştırır.
Tedavi süreci için, ebeveyn bu davranışın çocuğun sağlığına zarar vereceğini hatırlatarak işe başlayabilir. Fakat bu hatırlatmanın sık yapılmaması 1-2 defa ile sınırlı kalması önemlidir. Bütün bunların dışında tırnağını yiyen çocuğu bu davranışından gerçekten vazgeçirmek için direkt uyarılara son verilmesi gerekir.
Şöyle ki; "tırnağını yeme", "çek elini ağzından", "eller ..." gibi direkt uyarılar davranışı artırır. Ebeveyn bu uyarılarla fark etmeden, tırnak yeme davranışını çocuğun beynine yerleştirir. Çünkü kulak aracılığı ile duyulanı beyne yerleşir.
Kavram olarak tırnak yeme davranışı bilinçaltına yerleştiği için de; çocuk daldığı, sıkıldığı veya herhangi bir işle uğraşmadığı ilk fırsatta beyin çocuğa tırnak yeme davranışını hatırlatır, çocuk tırnaklarını yemeye başlar.
Yapılması gereken çocuğunuz tırnaklarını yerken gördüğünüz an dikkatini dağıtmaktır.
TV'nin sesini açar mısın?
Bir bardak su getirir misin? gibi cümlecikler çocuğun dikkatini dağıtacaktır. Tırnak yeme kavramını unutturuncaya, bir başka ifade ile bilinçaltından silinceye kadar dikkat dağıtma çalışmaları yapabilirsiniz.
http://www.tombulbebek.com/index.php/cocuk-saglik/cocuk-piskolojisi/568-cocuklarda-tirnak-yeme-aliskanligi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Telefon Numaralarını Öğretmek için Etkinlikler

Çocuklarda İnce Motor Beceri Gelişimi: Makas Kullanımı ve Makas Etkinlikleri

SPOR YAPAN ÇOCUKLAR DAHA BAŞARILI