Lise Öğrencileri için 13 Tatil Önerisi




Bu süreyi dinlenerek, eğlenerek ve öğrenim döneminde vakit bulamadığın aktiviteleri yaparak değerlendirmenin yanı sıra kendini geliştirmeye ve gelecek öğretim dönemine hazırlanmaya da zaman ayırmalısın.
Biz de senin için yazı en iyi şekilde değerlendirmene ve gelecek öğretim yılında dinlenmiş ve yenilenmiş olarak başlamana yardımcı olacak tavsiyeler hazırladık.

1. Yaz Programı Hazırla

Önünde haftalar ve hatta aylar sürecek bir tatil var. Ancak zamanın ne kadar hızlı geçtiğini çoğu zaman farkına varmıyoruz. Bir bakmışsın ki uzun yaz tatilinden geri yalnızca birkaç gün kalmış. Bu sebeple tatili en iyi şekilde değerlendirmek için bir tatil programı yapmak en iyi çözüm olacaktır.
Tatilin ilk bir ya da iki haftasını tamamen dinlenmeye ayırabilirsin. Böylece hem zihnen hem de bedenen yenilenmek için kendine vakit tanır ve yaz tatilinin devamını kendini geliştirmek, bilgilerini taze tutmak ve yeni şeyler öğrenmek için kullanabilirsin.

2. Yabancı Dilini Geliştir

İlkokuldan belki de okul öncesi eğitimden bugüne okulda yabancı dil dersleri alıyorsun. Peki, öğrenmeye başladığın yabancı dili kullanmak konusunda ne kadar başarılısın?
Yabancı dil, kullanılmadığında ve sıklıkla pratik edilmediğinde hızla unutulabiliyor. Bu sebeple hem yabancı dilini geliştirmek hem de bilgilerini taze tutmak için tatilde yabancı dil çalışmalarına da vakit ayırmalısın.
Yalnızca öğrenim süreci için değil; sosyal hayatın ve kariyerin için de büyük önem taşıyan yabancı dilini geliştirmek için tatil programında dilbilgisi ve kelime bilgisi çalışmalarına yer verebilirsin. Ayrıca öğrendiğin dilde yazılmış kitaplar okumak kendini geliştirmene büyük katkı sağlayacaktır.

3. Yeni Deneyimler Kazan

Yaz tatili yeni deneyimler edinmek için en uygun zamanlardan biri. İlgini çeken alanlarda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarında gönüllü çalışmalara ya da sosyal sorumluluk projelerine katılmak hem pek çok yeni şey öğrenmene, yeni insanlar tanımana hem de ilgi alanlarını keşfetmene yardımcı olacaktır.
Bunların yanı sıra üniversitelerin, liselerin, özel eğitim merkezlerinin ve kuruluşların düzenlediği yaz okullarına, yurtdışı çalışma kamplarına ve Avrupa Birliği projelerine katılabilirsin.

4. Spor Yapma Alışkanlığı Edin

Spor yapmak sağlıklı bir yaşamın en önemli etkenlerinden biri. Spor yapmayı alışkanlık haline getirmek hayatını düzenlemek, daha disiplinli yaşamak, kendine olan güveninin artması ve yeni insanlar tanımak gibi çok sayıda olumlu şeyi de yanında getirir.
Halihazırda ilgilendiğin bir spor branşı varsa ona daha fazla zaman ayırabilirsin. Eğer yoksa merak ettiğin branşlardan birini deneyebilir ya da yüzme, yürüyüş ve koşu gibi bireysel sporlar yapmaya başlayabilirsin.

5. Kitap Oku

Okul döneminde okuyamadığın kitapları okumak için en uygun zaman yaz tatili. Merak ettiğin kitapların yanı sıra hayatının her döneminde sana yardımcı olacak Dünya ve Türk klasiklerini yaz tatilinde okuyabilirsin. Böylece LYS hazırlık sürecinde, okul döneminde ve üniversitede bilmen gereken pek çok yazara ve esere hakim olabilirsin.

6. Ailenle ve Arkadaşlarınla Vakit Geçir

Üniversiteye hazırlık dönemi giderek yaklaşıyor. Bu süreçte ve sonrasında ailenle ve arkadaşlarınla istediğin kadar zaman ayıramayabilirsin. Yaz tatilinde aile bireylerini daha yakından tanımak ve onlarla nitelikli zaman geçirmek hem senin için hem de onlar için öğretici, keyifli ve dinlendirici olacaktır.
Aile büyüklerinin anılarını öğrenmek, deneyimlerinden faydalanmak ve küçük kardeşlerine yardımcı olmak ailenle arandaki bağı da kuvvetlendirecektir.

7. Genel Kültürünü Geliştir

Yoğun okul döneminde ilgi alanlarına ilişkin detaylı araştırma yapmaya, yeni şeyler öğrenmeye ve kendini geliştirmeye zaman ayıramayabilirsin. Yaz tatili ilgi alanlarının yanı sıra diğer bilim, sanat ve spor dallarına dair bilgi edinmek ve genel kültürünü geliştirmek için en uygun zamanlardan biri.
Yaz aylarında kış aylarına nazaran az sayıda etkinlik olmasını bir avantaja çevirerek ilgilendiğin tüm etkinliklere katılabilir; sergileri, bilim ve sanat merkezlerini ziyaret edebilir ve yıl içinde izleyemediğin filmleri izleyebilirsin.

8. Ders Çalış

Tatilde en son duymak istediğin şeylerden biri dersler olabilir. Ancak uzun süren tatillerin ardından öğrencilerin pek çoğu okula tekrar adapte olmak konusunda sorun yaşayabiliyor. Bunun yanı sıra akademik başarını yükseltmek için yaz tatilini değerlendirebilirsin.
Yeterince başarılı olmadığın derslerde eksiklerini tamamlamak ve gelecek yılın derslerine hazırlanmak hem bilgilerinin taze kalmasına hem de YGS ve LYS döneminde ders yükünü hafifletmene yardımcı olacaktır.
LYS Hakkında Bilmen Gereken Her Şey yazımız yaz tatilinde LYS hakkında detaylı bilgi edinmene ve okul çalışmalarını daha verimli hale getirmende fayda sağlayabilir.

9. Kendini Tanı

Kendini daha iyi tanımak, yeteneklerini ve ilgi alanlarını keşfetmek için yeni deneyimler kazanman, yeni şeyler öğrenmen ve yeni insanlar tanıman oldukça önemli. Yaz tatilinde merak ettiğin, öğrenmek istediğin konu ve alanlarda bilgi edinerek değerlendirebilirsin. Böylece neleri istediğini ve istemediğini farkına varabilirsin.
Kendini tanımanın hayatının büyük bir bölümünü kaplayacak olan meslek seçiminde de büyük bir rol oynadığını unutmamalısın. Meslek seçimi ise lisede hangi alanı seçeceğini, hangi üniversite ve bölümleri tercih edeceğini belirlemen konusunda en önemli faktör.
Bu konuda Mesleki Tercih Envanteri’nden faydalanarak kendini 360 derece tanıyabilir ve ilgi alanlarına uygun meslek ve bölümleri öğrenebilirsin. Ayrıca bu konuda Hangi Kariyer yazımızdan yardım alabilir; Kariyerler ve Ana Dallar kategorilerimizden ilgini çeken meslek ve bölümlere ilişkin detaylı bilgi edinebilirsin.

10. Hedeflerini Belirle

Hedeflerini belirlemen konusunda meslek seçimi ilk aşama. İkinci aşama ise bölüm ve üniversite seçimi. Hedeflerini belirlemek ve kendi yolunu çizmek için YGS ve LYS hazırlık dönemini ya da tercih dönemini beklemek çok geç olabilir.
Hangi Bölüm yazımızdan faydalanarak ilgi alanlarına en uygun bölümleri belirleyerek kendini geliştirmek istediğin alanlara yeterli vakti ayırabilirsin.
Ayrıca üniversiteyi yurtdışında okumayı planlıyorsan bugünden neler yapman gerekeceğini bilmen ve hazırlıklarını çalışmalarına başlamanda fayda var. Bu konuda Yurtdışında Üniversite Eğitimi Hakkında Merak Ettiğin Her Şey yazımız sana yardımcı olacaktır.

11. Teknolojiden Uzaklaş, Doğada Vakit Geçir

Akıllı telefonlar, bilgisayar oyunları ve çeşitli uygulamalar artık hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Yaz tatili boyunca belirli günlerde ya da belirli saatlerde teknolojiden uzak durarak doğada vakit geçirmek duyularının ve gözlem yeteneğinin gelişmesine, zihinsel ve fiziksel olarak dinlenmene yardımcı olacaktır.

12. Mesleki Deneyim Kazan

Hedeflerini belirleme aşamasında meslek seçeneklerini değerlendirmek ve sana ne kadar uygun olduklarını öğrenmek için staj yapabilir ya da yarı zamanlı çalışabilirsin.

13. Yeteneklerini Keşfet

Tüm bunların yanı sıra hobi edinmek ilgi alanlarını belirlemende ve kendini daha iyi tanımanda sana yardımcı olacaktır. Yaz tatilini el sanatları, dans ve enstrüman çalmak gibi farklı alanlarda kurslara giderek değerlendirebilirsin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Telefon Numaralarını Öğretmek için Etkinlikler

Çocuklarda İnce Motor Beceri Gelişimi: Makas Kullanımı ve Makas Etkinlikleri

SPOR YAPAN ÇOCUKLAR DAHA BAŞARILI