Erken Yaşta Müzik Eğitimi ve Önemi

Günümüzde en çok sorulan sorulardan biri de müziğe hangi yaşta başlanmalıdır. Çocukların müziğe karşı doğal bir ilgileri ve yeteneği vardır. 
Bu yetenek anne karnında başlar ve  evrenseldir. 
Müzik eğitimine küçük yaşlardan başlandığı zaman çocukların hayatlarında olumlu etkiler görülmektedir. Bebekler iki yaşana kadar müziğe minik tepkiler verirler daha sonra müziğin ritmine göre el ve ayakları ile eşlik etmek isterler.
Genellikle bu yaşlarda daha çok dinleme ve taklit etmeyi tercih ederler. İki, üç yaşından sonra daha çok şarki söylemeye eğilim gösterirler. 
Erken çocukluk döneminde küçük kas hareketleri gelişemeye başladığında ise piyano eğitimine başlanabilir. Müzik eğitimi sadece enstrüman öğrenmek için yapılan bir eğitimden daha çok, çocukların ruhsal, bedensel ve zihinsel sağlıklarını koruma özelliğine sahip olduğu için erken yaştan başlanmalıdır.                                
Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar erken yaşta müzik derslerinin çocukların hafıza ve öğrenme yeteneklerini geliştirdiğini ortaya koydu. 
Çocukların melodik kavramları yetişkinlerinkinden farklıdır ve yetişkin standartlarina göre değerlendirilmemelifir.
Yapilan araştirmalar, çocuklarla ritim çalışması yapan öğretmenlerin, bu çalışmalarda öğrencilerin sadece uygun zamanda uygun ritim vermesinin geliştirilmeye çalışılması olmadığı, öğrencinin ritmik etkiye karşı kendi fiziksel tepkisini ortaya koyabilme özgürlüğunün de ritm çalişmaları sırasında verilmesi gerektiğini ortaya çikarmiştır.                                                                                                                                                                                                
Erken yaşta müzik eğitiminin yararları nelerdir   
- Çocukların dil gelişimine katkıda bulunur  
-Hayatın her alanında çok yönlü düşünme yolları kazandırır 
-Empati yeteneğini, kendini tanımasını ve ifade etmesini geliştirir 
-Kendine olan özgüveni geliştirir ve güçlendirir 
-Ritmik, işitsel gelişim sağlar 
-Zekâ gelişimine olumlu katkıda bulunur 
-Matematik gelişimine yardımcı olur  
-İleride kapsamlı bir eğitim alabilmesine olanak sağlar 
Pek çok çocuk eğitimle sesini doğru kullanmayı öğrenerek güzel şarki söylemeye başlıyor ve grup içinde şarki söyleyerek konuşmadan sosyalleşiyor. Düzenli bir müzik  eğitimi sayesinde de dikkati, konsantrasyonu, koordinasyonu,  uzay becerileri ilgi ve yetenekleri, beyin ile bulgular arasındaki koordinasyonu ve  iletişimi geliştiriyor. Bu konularda çeşitli araştırmalar sürmektedir. 
Sonuç olarak eskiden birçok ebeveyn iki üç yaş çocuklar ne anlar deyip geçiyordu. Oysa günümüzde ebeveynler çocukların ne kadar farkındalıklı ve gelişmiş olduklarını gözlemleyebiliyorlar. Erken müzik eğitimi yoluyla onların fiziksel ve ruhsal gelişimine  en iyi katkıyı şüphesiz MÜZİK yapacaktır.

http://www.haberatorkibris.com/erken-yasta-muzik-egitimive-onemi-h4018.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Telefon Numaralarını Öğretmek için Etkinlikler

Çocuklarda İnce Motor Beceri Gelişimi: Makas Kullanımı ve Makas Etkinlikleri

SPOR YAPAN ÇOCUKLAR DAHA BAŞARILI