Çocuğunuza Kullandığınız Negatif Cümlelerinizi Olumluya Çevirin

Özellikle de küçük çocuklar için anne ve babaları bir tanrı gibidir. Onlardan gelen her şeyi olduğu gibi kabul ederler ve sorgulamazlar. Bu nedenle onlara gönderdiğimiz mesajlarda seçici, özenli ve dikkatli olmalıyız. Çocuklarımıza kullandığımız negatif cümleler, onların duygu dünyasında inişler yaratır.

Bir çocuğun kişiliğini belirleyen en önemli etken, gelişiminin ve oluşumunun kilometre taşı sayılan aile içi ortamdır. Bir çocuk ne derece huzurlu bir ortamda yetişir, ne kadar çok aile sevgisi, ilgisi ve motivasyonu ile büyürse, o çocuk o oranda sağlıklı ruhsal, bedensel ve karakteristik bir gelişim gösterir. Bazen, çocuklarımızın iyiliğini isterken onlara karşı aşırı korumacı, müdahaleci yaklaşmamız onlara zarar verir. Çocuklarımıza yönelik kullandığımız dil de çok önemli. Ne kadar pozitif bir dil kullanırsak, çocuklarımıza o kadar büyük iyilik yapmış oluruz.

Bu kelimelere dikkat 

Aşırı mükemmeliyetçi olan ebeveynler, çocuklarından sürekli hep daha iyisini yapmasını, her zaman başarılı olmasını ister ve beklerler. Bu da çocuklarda baskı ve strese neden olur. Çocuk anne ve babasına kendisini ispat ettirme, onların gururunu kazanmak için çabalar durur. Bu da çocuğu yoracaktır. Neden daha iyi bir not almadın, neden daha iyisini yapmadın, neden bu kadar beceriksizsin gibi negatif cümleler yerine, başarabileceğine inanıyorum, senin gücünün farkındayım, aslında bundan çok daha iyisini yapabilirsin gibi daha yumuşak kelimeler kullanarak onlara kendilerini daha değerli hissettirebilirsiniz.

Karşılaştırma kıyaslamadan çekinin 

Bir çocuğu üzen şeylerden biri de kendisinin sürekli başkalarıyla kıyaslanmasıdır. Neden sen de komşunun çocuğu gibi, ablan/ abin/ kardeşin gibi değilsin şeklindeki bir kıyaslama ve karşılaştırma, çocukta bir eksiklik duygusu geliştirir. Çocuk kıyaslandığı kişileri kendisinden daha üstün görmeye ve kendisini de yetersiz hissetmeye başlar. Her çocuğun özel olduğunu ve farklı yetenek, kişilik, karakter ve becerilere sahip olduğunu unutmayın. Çocuklarınızdan sahip olduklarından fazlasını beklemek yerine sahip olduklarını destekleyici cümleler kullanmak ona verdiğiniz önemin de bir göstergesidir.

Sen dur ben yaparım… 

Çocuğunuza bir görev verdiniz ama o bunun üstesinden gelemedi. İlk adımınız ne olur? Birçok ebeveyn, maalesef, "Sen yapamazsın dur ben yapayım.” yaklaşımını sergiler. Oysa "Hadi gel beraber yapalım.” yaklaşımı sizi neden bu kadar çok zorluyor? Ona verdiğiniz sorumluluklarda çocuğunuza göstereceğiniz ufak destek ve yardımlar sayesinde, hem ona iş öğretmiş, hem onunla birlikte vakit geçirerek aranızdaki bağı kuvvetlendirmiş, hem de ona daha pozitif yaklaşarak sizden uzaklaşmasını engellemiş olursunuz.

Negatifi pozitife çevirmek 

Ona sunacağınız pozitif bir hediye ile tüm bu negatif cümle ve yaklaşımları kapatıp birlikte temiz bir sayfa açmaya ne dersiniz? Pakolino 4 yaş aktivite kutuları ile çocuğunuz ile aranızdaki iletişimi kuvvetlendirebilir, beraber keşfe çıkarak, onların becerilerini geliştirebilir, okul öncesi eğitimine büyük katkı sağlayabilir ve hayal dünyalarını renklendirebilirsiniz. 

4 yaş aktivite kutuları, diğer Pakolino aylık aktivite kutuları gibi içeriğinde bulunan aylık birbirinden farklı temalarla çocuğunuzun dünyasını güçlendirir. Aydan aya yapacağınız üyeliklerle, pedagog onaylı 4 yaş aktivite kutuları sayesinde hem çocuklarınızın gelişiminde pozitif yönde süreklilik sağlayacak hem de onlarla oluşturduğunuz anıları, yıllar sonra bile unutulmaz kılmış olacaksınız.

kaynak:https://www.pakolino.com/cocugunuza-kullandiginiz-negatif-cumlelerinizi-olumluya-cevirin

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Telefon Numaralarını Öğretmek için Etkinlikler

Çocuklarda İnce Motor Beceri Gelişimi: Makas Kullanımı ve Makas Etkinlikleri

SPOR YAPAN ÇOCUKLAR DAHA BAŞARILI