Çocukları Korku Yerine Bilgelikle Yetiştirin

Çocuklarını pahalı oyuncaklar ve iyi yiyeceklerle mutlu etmeye çalışan ebeveynler çok önemli bir ayrıntıyı atlıyor. Özellikle 3-7 yaş arası çocukların temel ihtiyacı ilgi. Onlara vereceğiniz en güzel hediye ise onlarla eğlenceli zaman geçirmek.

Uzman pedagoglar tarafından yapılan araştırmalar, 3-7 yaş arası çocukların duygusal, sosyal ve zihinsel zekasının gelişimi için en önemli yaş aralığı olduğunu belirtiyor. Bu süreçte, özellikle çalışan ebeveynler, çocuklarıyla iletişim kurmakta ve vakit geçirmekte zorlanıyor. Çoğu ebeveyn, işten eve geldiğinde yemek ve diğer ihtiyaçların ardından bir koltuğa uzanıp dinlenmenin hayalini kurarken evde kendisini bekleyen bir çocuk olduğunu unutuyor. Eve geldiğinde çocuğunun küçücük isteklerine karşılık veremez kadar yorgun olan anne babanın bu ilgisizliği çocuk için sizin onu sevmediğinizi düşündüren yanlış bir davranış olarak algılanıyor ve büyük bir hayal kırıklığına neden oluyor. Ebeveynlerin yapması gereken ise çocuklarıyla mümkün olduğunca fazla zaman geçirerek, çocuğun ihtiyacı olan sevgiyi ve ilgiyi ona vermek için fırsat yaratmak olmalı.

Yemek Sorunu Yaşamamak Sizin Elinizde
Örneğin, uzmanlar çocuklarda çok sık görülen yemek yememe - çok yeme sorununun ebeveynlerin davranışından kaynaklandığını savunuyor. Stres altında olan anne baba, çocuğun yemek yememesi durumunda bağırarak, ya da zorlayarak çocuğuna yemeğini yediriyor. Çocuk, aç olduğu için yemek yeme alışkanlığı edinemiyor. Bu da ileride beslenme bozukluklarına neden oluyor. Ya da yemek yemek bir işkence haline geldiği için iştahsız bir birey oluyor. Maalesef birçok anne baba gibi siz de çocuğunuzu korkutarak eğitmeye çalışan ebeveynlerdensiniz, çocuğunuzu mutsuz ediyorsunuz.

Çocuk Pırasa Yemeden de Büyüyeceğini Bilmeli
Örneğin pırasa sevmeyen çocuklara "Yemezsen büyüyemezsin" diyerek zorla yedirilir. Büyümenin pırasa bağlı olduğunu çocuk belki yıllar sonra öğrenecek ama, bir çocuğun beyniyle bir şeyi yemediğinde büyüyemeyeceği yer ettiğinde nasıl bir durumun meydana geleceğini hayal bile edemezsiniz. Oysa zorla veya korkutarak yedirmek yerine, yemek yemeyi oyun haline getirirseniz ve çocuğunuz sizinle iyi vakit geçirirse her yemeği kendi isteğiyle yiyecektir.

kaynak:https://www.pakolino.com/cocuklari-korku-yerine-bilgelikle-yetistirin

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Telefon Numaralarını Öğretmek için Etkinlikler

Çocuklarda İnce Motor Beceri Gelişimi: Makas Kullanımı ve Makas Etkinlikleri

SPOR YAPAN ÇOCUKLAR DAHA BAŞARILI