Çocuğunuza Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmak İçin Neler Yapabilirsiniz

Öncelikle daha küçük yaşlarda kitabı çocuğa eğlenceli bir şekilde sunmak önemli. Çocuğun tüm dünyası oyundan geçtiğine göre bunu da bir oyun olarak görmesi, daha çok sevmesini sağlayacaktır. Bu konuda çocuğunuzun gelişim hızını göz önünde bulundurmanız gerekir. Erken yaş döneminde bazen çocuklar oturup kitap okunmasını dinlemekten sıkılabiliyor. Bu durum aslında genelde henüz yeterince odaklanamadığı ya da hareketsiz bir aktiviteden hoşlanmadığı anlamına gelebiliyor. Böyle bir durumda çocuğunuzu zorlamamanızı öneririm. Çocuğa kitap sevgisini yaşatmanın tek yolu sizin ona kitap okumanız değildir.

Çocuk kitapla ilk tanıştığında, öncelikle ilgisini çeken şey resimleri olacaktır. Bu yüzden seçeceğiniz kitapların resimleri büyük, renkli, karmaşık olmayan, ilgi çekici şekilde olması önemli. Çocuğunuz belki başlangıçta sadece resimlerine bakmayı tercih edebilir. Bu da aslında güzel bir başlangıçtır. Birlikte kitabın içindeki resimler hakkında sohbet edebilirsiniz. Neler gördüğünüz, resimlere bakarak nasıl bir hikaye anlatıldığı hakkında konuşabilirsiniz. Onun da tahmin etmesini isteyerek, bunu bir oyuna çevirebilirsiniz.

3-7 yaş grubu çocuklar için zaten genelde bu tarz hikayeler oluşturmak eğlencelidir. Ayrıca yetişkinleri taklit etmeyi sevdikleri için, kitabı alıp sanki size okuyormuş gibi yapabilirler. Bir kitabı ona okuduktan sonra bu kez kendisinin size okumasını isteyebilirsiniz. Böylece biraz hatırladıklarını kullanarak hafızasını güçlendirecek, biraz hayal gücünü kullanarak kendinden bir şeyler ekleyecek ve bu sayede yaratıcılığı gelişecektir. Bir yandan da sizi taklit ettiği için daha da keyif alacaktır.

Kitap seçerken, içeriğine bakıp emin olduğunuz kitaplar arasından, çocuğunuzun kendisinin seçmesini isteyebilirsiniz. Hatta evde çocuğunuza özel boyunun yetişebileceği şekilde küçük bir kitaplık yaparak, okuyacağınız kitabı onun seçmesini isteyebilirsiniz. Böylece kendi seçimi olduğundan daha istekli dinleyecektir.

Çocuğunuzla birlikte dergilerden, internetten resimler seçip, renkli kartonlara yapıştırarak birlikte kendi kitabınızı yapabilirsiniz. Resimlerin altına birlikte oluşturacağınız ya da tamamen onun oluşturmuş olduğu bir hikayeyi yazabilirsiniz. Sonrasında renkli kalemlerle, çıkartmalarla, çeşitli malzemelerle kitabınızı süsleyebilirsiniz. Aynı şekilde bir hikayenin başını siz başlatıp, gerisini çocuğunuzun getirmesini isteyebilirsiniz. Önemli olan kitapla ilgili herhangi bir aktivite yaparken, çocuğunuzun keyif alıyor olması. Bu yüzden çocuğunuzu bu konuda zorlamadan, özellikle küçük yaşta oyunu da kullanarak, kitap okumayı eğlenceli bir aktivite olarak görmesini sağlayabilirsiniz. Böylece küçük yaşta bu keyfi tadan çocuk, ileriki yaşlarda da kitap okuma alışkanlığını daha rahat kazanacaktır. 

Hepinize çocuklarınızla birlikte bol keyifli bir hafta dilerim. :) 

Uzm. Psk. Melis Özmen
kaynak:https://www.pakolino.com/cocugunuza-kitap-okuma-aliskanligi-kazandirmak-icin-neler-yapabilirsiniz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Telefon Numaralarını Öğretmek için Etkinlikler

Çocuklarda İnce Motor Beceri Gelişimi: Makas Kullanımı ve Makas Etkinlikleri

SPOR YAPAN ÇOCUKLAR DAHA BAŞARILI