Tiyatroya Gitmek Çocuklar İçin Neden Önemli

Çocuğunuzla birlikte yapabileceğiniz en değerli sosyal aktivitelerden biri de tiyatroya gitmektir. 3-7 yaş dönemindeki çocuklar için tiyatro uygun bir aktivitedir. 3 yaş öncesi bazen çocuklar oyuncuların kostümlerinden, makyajlarından korkabiliyor. Ya da uzun süre yerinde oturup, odağını tek bir yere vererek izlemekte zorlanabiliyor. Bu da o yaş için son derece normal. Ama 3 yaş itibariyle artık çocukların ilgilerini çeken bir aktivitede belirli bir süre oturup, odaklanarak izleyebilmelerini bekliyoruz.

Sanatın her dalı gibi tiyatro da kendi başına çok değerli. Peki çocuğun hayatına ekstra katabilecekleri neler? Öncelikle tiyatro çocuklara bilmedikleri farklı bir dünyanın kapısını açıyor. Belki o güne kadar görmediği, deneyimlemediği yepyeni şeyler görme fırsatı oluyor. Çocukların en iyi öğrenme şekillerinden biri de gözlem yoluyla öğrenmektir. Tiyatro da hayata dair farklı konularda yeni şeyler öğrenmelerine katkı sağlıyor. Çocuk sahnedeki oyuncuları anlamaya çalışıyor, empati kuruyor ve model alıyor. Genel de zaten çocuk tiyatrolarında her oyunun içeriğinde çocuklara verilmek istenen bir mesaj oluyor. Ve bu mesaj oyun yoluyla daha kolay verilebiliyor. Çünkü çocuğa sözel olarak o mesajı verdiğinizde büyük ihtimal ilgisini çok çekmeyecektir. Ama oyunu kullanarak verilen her mesaj çocuğun ilgisini arttıracaktır. Gözlem yoluyla öğrenmenin başka bir artısı da çocuklarda dikkat, algılama, konuşma, dinleme gibi becerilerin gelişmesine katkı sağlar.

Bunun yanı sıra tiyatro sayesinde çocuklar duygusal olarak deşarj olur. Gündelik hayatta zorlandıkları duygularını tiyatro eşliğinde daha kolay ve güvenli bir alanda deneyimleme şansı bulurlar. Örneğin oyun sırasında kimi zaman korktukları bazı nesne ya da karakterlerle karşılaşabilirler. Doktor, karanlık, köpek, canavar gibi nesneler ile kurulan ilişki onların bu korkularının azalmasına katkı sağlar. Ve tiyatro ile birlikte bu nesneler çok farklı bir anlam kazanabilir. Bu da doğal olarak çocuğun bakış açısını değiştirebilir. Korkularıyla nasıl başa çıkabileceğini daha kolay öğrenebilir. Olaylara farklı açılardan bakabilme becerisinin gelişmesine katkı sağlar. Örneğin yeni kardeşi olmuş bir çocuk için bu durum korkutucu ve kaygı verici olabilmektedir. Çünkü çocuk için büyük bir değişimdir ve sonrasında neler olabileceğini bilmediği için bu durum onu kaygılandırabilir. Gittiğiniz bir oyunda bu konu üzerine olumlu mesajlar olduğunda, çocuk bir kardeşin varlığı ile ilgili olumlu şeyler izleyip, gözlemlediğinde konuyla ilgili kafasındaki bilinmezliğin ve bunun sonucu olan kaygılarının azalma ihtimali çok yüksektir. Ayrıca çocuğun estetik algısının gelişiminde ve sanata olan ilgisinin artışında önemli rol oynar. Oyun içindeki ses, ışık ve sahne düzeni sayesinde farklı duyulara hitap eder. Ve tüm bunların yanında ailecek kaliteli ve keyifli vakit geçirmenizi sağlar. 

Uzm. Psk. Melis Özmen

kaynak:https://www.pakolino.com/tiyatroya-gitmek-cocuklar-icin-neden-onemli

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Telefon Numaralarını Öğretmek için Etkinlikler

Çocuklarda İnce Motor Beceri Gelişimi: Makas Kullanımı ve Makas Etkinlikleri

SPOR YAPAN ÇOCUKLAR DAHA BAŞARILI