12 Pixar Filminin Psikolojik Mesajları

   





12 Pixar Filminin Psikolojik Mesajları

Pixar’ın hazırladığı filmlerin her birinin derinde farklı bir alt mesajı var. Henüz çocuğunuz ile bu Pixar filmlerini izlemediyseniz hafta sonu birlikte patlamış mısır ve pijamalarınız ile bir film öğleden sonrası gerçekleştirebilirsiniz. İzlediğiniz Pixar filmi üzerine çocuğunuz ile sohbet ettikten sonra film ile ilgili bir resim çizebilirsiniz. İyi seyirler!
dory-cizgi-film
1- Dory (2016)
Herkes farklıdır o nedenle herkesin farklı özelliklerine saygı duymalıyız!
Filmin ana karakteri bir balık olan Dory ve Dory çok unutkan bir balık. En büyük hedefi ailesini bulmak fakat onların nerede olduklarını hatırlayamıyor. Dory bazen geçici olan bazen ise kalıcı unutkanlık özelliği ile doğmuş. Çocuğunuz ile bu animasyon filmini izlerken, ona diğer kişileri oldukları gibi kabul etmenin öneminden bahsedebilirsiniz.

iyi-bir-dinozor-animasyon
2-İyi Bir Dinozor (2015)
Gerçek arkadaşlık bir süper güçtür!
Bu animasyonda küçük bir çocuk ile büyük bir dinozorun arkadaşlığını konu alıyor. Animasyonda doğa medeniyeti ele geçirmiş durumda. Çocuğunuz ile filmi izledikten sonra dinozor Arlo’nun yendiği korkular ve gerçek arkadaşlığın gücü üzerine sohbet edebilirsiniz.

ters-yuz-animasyon
3-Ters Yüz (2015)
Duygularınızdan korkmayın!
 Ters Yüz, Pixar’ın en etkileyici filmlerinden hatta çocuk psikologları tarafından öneriliyor. Ana karakter Riley, tüm duyguları (üzüntü, öfke, neşe, tiksinti ve korku) ile baş etmeye çalışıyor. Riley, hem yetişkinlere hem de çocuklara birçok farklı duyguyu hissetmenin doğal olduğunu sadece bu duyguları yönetmeyi öğrenmenin gerektiğini vurguluyor. Ters Yüz filmi üzerine diğer yazılarımız- Pixar’ın, Ters Yüz (Inside Out) Filminin Çocuk Psikolojisi ve Çocuk Gelişimine Vurgusu ve  Ters Yüz Animasyon Filminin Çocukların Mutluluğuna Farklı Bakış Açısı 
cesur-animasyon
4- Cesur (2012)
Tüm kalıp yargıları kenara koy ve sadece kendin ol!
Bu animasyon özellikle hiç kimsenin beklentilerine boyun eğmek gerekmediğini vurguluyor. Cesur Merida’nın annesi kızının geleceğini en küçük ayrıntısına kadar planlamıştır. Animasyon ilerledikçe kız çcouklarının maceraalra atılmayı  sevebildikleri ve illa ki prenses olmak zorunda olmadıklarını görüyoruz.

yukarı-bak-animasyon
5- Yukarı Bak (2009)
Hayalleri gerçekleştirmek için hiç bir zaman geç değildir!
Yalnızlık ve yaşlılık hakkında dokunaklı bir animasyon. Carl, kaybettiği eşi ile geçmişte hayalini kurdukları maceraları düşünür ve uçan evi ile seyahat etmeye karar verir. Tam bu sırada izci olan komik bir çocuk Carl’ın bazı planlarını değiştirir.

wall-e-animasyon
6- WALL-E (2008)
Gezegenimizden biz sorumluyuz!
Wall-e sadece derin duyguları konu almıyor aynı zamanda büyük sorumluluklara vurgu yapıyor. Bu animasyon kaynakları sınırsızca tüketmeye devam ettiğimizdeki dünyanın olası geleceğini geleceğini göstererek, özenli olmamız gerekenler vurguluyor.
ratatouille
7- Ratatouille (2007)
Ne olursa olsun kendine güven ve hayallerinin peşinden git!
Remy, aşçı olmak isteyenb ir faredir. Ona inanan kimse olmamasına rağmen Remy hayalinin peşinden gider. Bu animasyon istediğiniz şey için cesur olmayı ve pes etmemeyi vurguluyor.

cars-animasyon
8- Arabalar (2006)
Sana inananları asla unutma!
Şimşek McQueen kendine güvenen başarılı bir yarışcıdır ancak bu filmde takım olmanın tek başına yarışmadan en kadar farklı olduğunu görüyoruz. Takım arkadaşları, öğretmenleri, arkadaşları ve onu destekleyenler sayesinde yarışı birinci bitiriyor.

the-incredibles

9- İnanılmaz Aile (2004)
Eğer yeteneklerimizi saklarsak kendimiz olamayız!
Bu animasyon filmindeki aile ‘normal’ görünmek için çok çaba harcıyor ve süpergüçlerini sakladıkları için hüzünlü, depresif hissediyorlar. İnanılmaz Aile, yetenek ve becerilerimizin kişiliğimizin bir parçası olduğunu, onları kabul etmediğimizde aslında kendimizi de kabul etmediğimizin altını çiziyor.
nemo

10- Nemo (2003)
Herkes farklı yolları deneyebilir ve hatalar yapabilir!
Marlin, Nemo’nun babasıdır ve onu tüm dünyadan korumaya çalışır. Ancak Marlin’in aşırı korumacılığı işleri iyice karıştırır. Animasyon filmi,  çocukların çevrelerini keşfederken onlara yardımcı, destek olmamız gerektiğini gösteriyor.
monster-inc
11- Sevimli Canavarlar (2001)
En korkunçlar, korku doludur!
Pixar’ın bu animasyonundaki canavarların görrevleri tüm çocukları korkutmaktır. Ancak göz korkutmak bir toplumun kullanacabileceği kötü bir silahtır. Filmin ana karakterleri sonunda korkudan daha gülü olan ortak bir anlayışa, saygıya ve yardımseverliği anlarlar.
toy-story
12- Oyuncak Hikayesi (1995)
Zaman geçse de gerçek arkadaşlıklar ve bağlılık hayat boyu sürer.
Oyuncakların kimsenin görmediği gizli hayatları, kıskançlık hisleri, arkadaşlıkları ve özledikleri.. Bu animasyondaki oyuncakların da aynı insanlar gibi sevgiye ve ilgilye ihtiyaçları olduklarını görüyoruz.

Kaynak: Brightside

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Telefon Numaralarını Öğretmek için Etkinlikler

Çocuklarda İnce Motor Beceri Gelişimi: Makas Kullanımı ve Makas Etkinlikleri

SPOR YAPAN ÇOCUKLAR DAHA BAŞARILI