Çocuk ve Yemek Yeme Alışkanlığı
Çocuğunuz süt sevmiyor ama yoğurt yiyorsa; 5 değil 3 köfteyi iştahla yiyorsa; brokoli sevmiyor yeşil fasulye seviyorsa bırakın çocuğunuz bildiği gibi yapsın! Yemek yemeyi sorun haline getiren sıklıkla çocuklar değil maalesef ebeveynleri oluyor.
Çocuklar doğal olarak 1 yaşında kendi yemeklerini yeme konusunda heveslenirler ve 3 yaş civarında kendi yemeklerini yeme becerisini kazanırlar. 2-5 yaş aralığında ise çocuklar özellikle birkaç favori yemeği tercih ederken farklı yiyecekleri deneme konusunda çok seçici olabilirler. Bu durumun gelişimlerinin bir parçası olduğunu unutmamak önemlidir. Yemek yeme veya yememe konusu aile içerisinde gündem halinde olmamalıdır. Çocuk ebeveynlerini yemek yememe yolu ile kontrol edebildiğini veya istediği ilgiyi elde edebildiğini fark ettiği an bu durumu çözümlemek daha güç hale gelir.
Bazı çocuklar ebeveyn tutumları veya geçirdikleri ağır bir hastalık sonrasında yemek yeme konusunda aşırı seçici hale gelebilir. Bazen ise ebeveynler çocuklarının yeterince yemek yemediği konusunda şikayetçi olduklarını duyarız. Ancak yapılan araştırmalarda ebeveynlerin iştahsız olarak tanımladığı çocuklarının boy ve kilolarının yaşlarına uygun olduğu bulunmuştur.
Çocuğunuzun masada bulunan yemeklerden ne kadar istediğine kendisinin karar vermesine ve tabağına koymasına izin verin. Dilerse bir kaşık daha istediği yemekten alabileceği tercihinin onda olması çocuğunuzu güçlü hissettirecektir. Çocuğunuz ile yemek konusu üzerinde bir güç savaşı içerisinde olmamak için sınırlı seçenek yöntemini her zaman kullanabilirsiniz.
Ebeveyn olarak çocuğunuza sağlıklı yiyecekleri ulaşılabilir hale getirmeye ve farklı yiyecekler ile erken yaşlardan tanıştırmaya başlayabilirsiniz. Ancak her zaman çocuğunuzun ağız tadına, yiyecek seçimlerine saygı duyun. Öncelikle eğer çocuğunuz aç değil ise onu yemek yemeye zorlamayın. Aynı zamanda yemekten sonra tatlı yiyeceklerini ödül olarak kullanmayın. Bu durumda çocuk yemek yemenin olumsuz bir şey olduğu bağlantısını kuracaktır. Çünkü ödül genellikle zor veya hoşlanılmayan bir durum sonrasında kazanılır.
Yeni yiyecekleri çocuğunuza tanıtırken yaratıcı ve sabırlı olmaya özen gösterin. Çocuğunuzun yeni yiyecekleri ellemesine, koklamasına izin verin. Birlikte yeni yiyeceğinizi nasıl hazırlayabileceğiniz üzerine birlikte fikirler üretebilirsiniz. Yeni yiyecekleri çocuğunuzun sevdiği bir tat ile birlikte sunmak etkili olur. Çocuğunuzun market alışverişinize ve sonrasında yemek hazırlama sürecine dahil etmeniz olumlu bir bağ kurmasına yardımcı olacaktır.
Unutmayın ki sağlıklı beslenme alışkanlıkları birkaç gün gibi kısa bir sürede yerleşmez bu nedenle uzun soluklu küçük değişiklikler yaparak başlayın. Yaptığınız sağlıklı değişimler çocuğunuzun yetişkinlik döneminde de devam edecektir. Bununla birlikte çocuğunuzun birçok konuda sizi model aldığını hatırlayarak siz de farklı yiyecekleri deneyin, sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığınıza özen gösterin.
Eğer çocuğunuzun beslenme düzeninin sağlığı ve gelişimi üzerinde ciddi olumsuz etkileri olduğunu görüyor iseniz mutlaka çocuk doktorunuza başvurun. Çocuğunuz sonrasında hala yemek sorunu yaşıyor ise çocuk psikoloğu ile görüşmeniz etkili olacaktır.
kaynak:http://cocuklaringelisimi.com/2016/06/28/yemek-yeme-aliskanligi/
Yorumlar
Yorum Gönder