Çocuk ve Evcil Hayvan: Evcil Hayvanınızı Nereden Sahiplenmelisiniz, Neden ?


Çocuğunuz ile ailenize uygun evcil hayvanı seçtikten sonra hayvanınızı nereden ve nasıl sahipleneceğinize karar vermeniz lazım. Tanıdığınızın bir arkadaşının köpeği doğurmuş olabilir, sokakta sanki hep sizi aramış bir yavru kedi olabilir veya barınaktan ailenize uygun bir evcil hayvan seçmeye karar vermiş olabilirsiniz. Son zamanlarda birçok içerik ve dernek pet shoplardan satın almamanın önemi vurgulanıyor. Ben de çocuğunuz ve aileniz açısından neden pet shoplardan hayvan almayı tercih etmemeniz gerektiğine değineceğim.

Öncelikle pet shoplarda bulunan hayvanların birçok sağlık sorunu oluyor ve bu sorunlar belli bir süre boyunca görülmeyebiliyor. Tam çocuğunuz evcil hayvanı ile iletişim ve ilişki kurduğunda, birlikte keyifle oyun oynamaya başladıklarında aniden hayvanınız hastalanıyor. Ve ne yazık ki bazı hastalıklar evcil hayvanın ölümüne kadar gidebiliyor. Bu durumda çocuğunuz daha yeni ilişki kurduğu, çok sevdiği birinin kaybı ile baş etmesi gerekiyor. Olumlu bir deneyim yerine olumsuz bir deneyim olan kayıpla karşılaşıyor. Bu nedenle pet shoplardaki sağlıksız çevre koşullarından oluşabilecek hastalık ve sorunları elemeniz çocuğunuzun psikolojisi ve fiziksel gelişimi açısından önemlidir.

Pet shoplarda bulunan hayvanların bir çoğu çok dar ve hijyenik olmayan alanlarda sosyallikten uzak bir şekilde sahiplenmeyi bekliyorlar. Burada hayvanlar yemek yedikleri alanın yanında tuvaletlerini yapıyor, insanları ancak kafesinden görüyor. Bu nedenle pet shoptan sahiplenilen hayvanların birçoğunda davranışsal ve sosyal sorunlarda görülebiliyor. Aileniz ile ilişki kurması, ailenize güvenmesi,  kuralları öğrenmesi daha güç olabiliyor.

Bir diğer önemli nokta ise çocuğunuza ve ailenize uygun bir evcil hayvan seçerken sizin yaşamanıza uygunluğudur. Pet shopta çalışan bazı satış elemanları bu konuda uzman değiller, bu nedenle sizi yanlış yönlendirebilir ve beklentilerinizin gerçek dışı olmasına yol açabilir.

Daha önceki yazılarda evcil hayvanlar ile büyümenin çocuklara olumlu katkılarından bahsetmiştim. Barınaktan, sokaktan sahiplendiğiniz hayvan ile çocuğunuz merhameti, empatiyi ve yardım severliği öğrenecektir. Sahiplendiğiniz hayvana bir ev ,bir aile verdiğiniz de çocuğunuz sizin gösterdiğiniz ilgi ve merhameti rol model alacaktır.

Evcil hayvanınızı satın almak yerine hayatınızı paylaşacağınız hayvan dostunuzu barınaklardan veya annesinden evlat edinin! :)



evcil-hayvan-barinak
kaynak:http://cocuklaringelisimi.com/2016/02/19/cocuk-ve-evcil-hayvan-evcil-hayvaninizi-nereden-sahiplenmelisiniz-neden/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Telefon Numaralarını Öğretmek için Etkinlikler

Çocuklarda İnce Motor Beceri Gelişimi: Makas Kullanımı ve Makas Etkinlikleri

SPOR YAPAN ÇOCUKLAR DAHA BAŞARILI