Çocuk Gelişiminde Önemli Noktalar

cocuk-gelisimi

Çocuk Gelişiminde Önemli Noktalar

Bebek ve küçük çocuklar da ailelerini ve yakın çevrelerini etkileyen streslerden önemli derecede olumsuz etkilenirler.
Kişilik ve hayat akışımız sadece genler ile şekillenmez, gelişim interaktif süreçle gerçekleşir. Doğum öncesi ve doğumdan hemen sonra yaşanan güçlü deneyimler bazı genleri kimyasal olarak değişimler; bu da çocuğun kişiliğinde nasıl, ne zaman, ne düzeyde etki edeceğini belirler. Böylelikle insan gelişiminde genetik faktörler etkili olsa da çevresel faktörler irsî mirası değiştirme gücüne sahiptir.
Bebeklerin ve küçük çocukların temel bağlanmaları ebeveynleri ile olsa da, aile veya aile dışından ilgili ve olumlu şekilde bakım veren kişilerinde etkileri büyüktür.
Doğumdan sonraki ilk 3 sene içerisinde beyin gelişimi neredeyse tamamlanmak üzeredir ancak gelişim fırsatları 3.doğum gününden sonrada sürmektedir.
Çoğu sosyal, duygusal, zihinsel işlev ve kapasite gelişimi erken yaşlardaki deneyimlerden etkilenir. Ancak ergenlik ve genç yetişkinliğe kadar değişiklikler olur. O nedenle’’ ne kadar erken o kadar iyi ‘’genelde geçerli olsa da gelişim çok seneler boyunca devam edebilir.
Fiziksel istismar kadar ihmal de çocuğun sağlığını ve gelişimini olumsuz etkiler. Hatta ihmal durumlarının çocuğun gelişimini durdurduğu görülmüştür. Fiziksel istismara uğramış çocuklar ile karşılaştırıldığında, ihmal edilmiş çocukların daha ciddi ve kalıcı zihinsel gerilikleri, dikkat orunları dil problemleri akademik zorlukları iletişim-ilişki sorunları olduğu görülmüştür.
Yaşana olumsuzluklara dayanıklılık ve sağlıklı gelişimin temelinde sağlıklı ilişkiler yatmaktadır.
kaynak:http://cocuklaringelisimi.com/2016/09/01/cocuk-gelisimi-onemli-noktalar/ayse-imza

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Telefon Numaralarını Öğretmek için Etkinlikler

Çocuklarda İnce Motor Beceri Gelişimi: Makas Kullanımı ve Makas Etkinlikleri

SPOR YAPAN ÇOCUKLAR DAHA BAŞARILI