Duyusal Gelişim, Duyusal Oyun ve Çocuk Gelişimi




Duyu sistemi ile çocuk kendi bedeni ve çevresi hakkında birçok şey öğrenir. Normal gelişimde çocuk duyu sistemi ile sinir sistemine duyusal-oyungelen bilgileri anlamlandırabilir ve duruma uygun tepkiler gösterebilir. Bu sürece duyusal işleme süreci adı verilir.  Çocukların duyularının uyarılması ile her türlü öğrenme için hayati olan nöral bağlantılar kuvvetlenir. Çocuğunuz henüz konuşmaya başlamadan önce çevresinde olup bitenleri duyuları vasıtası ile fark eder ve keşfeder. Dil gelişimi başladıkça gördükleri, dokundukları, kokladıkları, tattıkları ve duydukları şeyleri sözcükler ile ifade edebilmeye başlar.
Duyusal oyun, çocuğun tüm duyularını ( dokunma, koklama, tatma, görme ve duyma) harekete geçiren etkinliklerden oluşur. Duyusal oyunlar çocuğun merakını ateşlerken, yaratma, araştırma ve keşfetme sürecini de öğrenmelerine yardımcı olur. Duyusal oyun ile çocuğun duyuları harekete geçirildiğinde çocuğun bilişsel gelişimi, dil gelişimi, duygusal-sosyal gelişimi desteklenir.
 Çocuğunuzda duyusal farkındalığı arttırmaya erken yaşlardan başlayabilirsiniz. Özellikle henüz dil gelişimi yeterli düzeyde olmayan bebekler için deneyimlerini ifade etmek güç olur. Tüm bebekler kendilerini ve çevrelerini duyuları ile keşfetmeye başlar, çocuğunuzun duyusal deneyimlerini sözcükler ile ifade ederek duyusal verilerin bilişsel süreçler ile eşleşmesine yardımcı olabilirsiniz.
Dokunma: Banyo saatinde, ‘ Başına ılık su döküyorum, hissedebiliyor musun ıslandın?’
Görme: ‘ Kaldırımdaki kediyi gördün mü?’
Koklama: ‘ Kek yaptım kokusunu aldın mı? Harika kokuyor.’
Tat alma: ‘ Yediğin portakalın tadı ekşi sanırım, pek sevmedin.’
Duyma: ‘ Uçağın sesini duydun mu? Taklit edebilir misin?’
ayse-imza

kaynak:http://cocuklaringelisimi.com/2016/06/14/duyusal-gelisim-duyusal-oyun-ve-cocuk-gelisimi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Telefon Numaralarını Öğretmek için Etkinlikler

Çocuklarda İnce Motor Beceri Gelişimi: Makas Kullanımı ve Makas Etkinlikleri

SPOR YAPAN ÇOCUKLAR DAHA BAŞARILI