Anaokuluna Hazırlık: Anaokuluna Hazır Çocukların Sahip Olduğu 10 Ortak Özellik

anaokulu
anaokulu

Anaokuluna Hazırlık: Anaokuluna Hazır Çocukların Sahip Olduğu 10 Ortak Özellik

Anaokuluna başlamak çoğu çocuk ve ebeveynin hayatında büyük önem taşıyan bir geçiş dönemidir.
Çocuklar, ilkokula giden daha büyük çocukların dünyasına katıldıkları için heyecanlıdırlar. Ebeveynlerin, çocuklarının resmi okula geçişinden ötürü duygulanmaları ve belki de çocuğun sınıfta kendisinden beklenecek görevlere hazır olup olmadığı konusunda endişelenmeleri oldukça anlaşılabilir bir şeydir.Anaokuluna kaydolma döneminin de yaklaşmasıyla, ebeveynler küçük çocuklarını birkaç ay içerisinde anaokuluna nasıl hazırlayacaklarını merak ediyor olabilirler. Belirli bazı beceriler ve karakter özellikleri pek çok çocuk için yumuşak bir geçiş ve başarılı bir anaokulu yılı sağlayacaktır.
Anaokuluna hazır durumda olan çocuklar:
  1. Seçim yapabilen çocuklardır. Okulda çocuklara seçim yapabilmeleri için pek çok fırsat tanınır. Oyun alanında ne ile oynayacaklarını seçerler. Sınıfta etkinlikleri ve kitapları seçerler. Evde, tercihler belirlemede ve sınırlı seçeneklerden anlamlı seçimler yapmada özgürlük tanınan çocuklar, bu becerileri okul ortamına da taşıyabilir; böylece sınıf ortamında akıllıca seçimler yaparak özgüvenlerini geliştirebilirler.
  2. İlişki kurabilen çocuklardır. Olayları, başlıkları ve sınıf dışında yaşadıkları deneyimleri okulda öğrendikleriyle ilişkilendirme becerisi olan çocuklar sınıf içi tartışmalar ve bireysel öğrenmeyi kendi başlarına artırabilirler. Ebeveynler çocuklarıyla ne yaptıkları, ne deneyimledikleri ve ne okudukları konusunda diyaloglar kurarak anlamlı ilişkiler kurma becerisinin gelişimini destekleyebilirler.
  3. Kendini savunabilen çocuklardır. Kendi isteklerini ve ihtiyaçlarını açık ve kibar bir dille belirtebilen çocuklar, okula daha kolay geçiş yapmaya eğilimlidirler. Ebeveynler, aile içinde görgü kurallarına uygun davranışlar sergileyip böyle davranışlar bekleyerek ve sızlanma ve öfke patlamalarından caydırarak çocuklarına uzun vadede bir iyilik yapmış olurlar. “Evet, lütfen” ve “Hayır, teşekkürler” gibi ifadeler dünyaları genişlerken çocuklara iyi bir şekilde hizmet edecektir.
  4. Sırasını bekleyebilen ve hayal kırıklığıyla baş edebilen çocuklardır. Okulda çocuklar beklemek zorundadır ve hiç kimse her seferinde birinci olamaz ya da canının istediğini yapamaz. Çocuklar önemli yaşamsal beceriler olan sabrı, sportmenliği ve hayatın her zaman adil olamayabileceğini öğrenme konusunda evde alıştırma yaptıklarında, en az 20 diğer çocukla alan ve ilgiyi paylaşacakları bir yer olan okula geçiş konusunda daha başarılı olacaklardır.
  5. Dikkatini sürdürebilen çocuklardır. Çocuklardan sınıf ortamında dikkat göstermeleri ve dinlemeleri beklenir. Başından sonuna kadar bir kitabın okunmasına dikkatini vermeye ve kitapla ilgili bir sohbete katılmaya alışık çocuklar anaokuluna gayet hazır durumdadırlar. Ebeveynler günlük rutinlerine yüksek sesle okumayı dahil ederek bu becerilerin gelişimini destekleyebilirler. Ayrıca ailece yenen yemekler de yerinde oturma ve sırasını bekleyerek ve diğerleri söylediklerini bitirene ve bir sonraki etkinliğe hazır olana kadar dinleyerek sohbete katılma becerilerini geliştirmek için harika bir fırsat sunar.
  6. Birlikte çalışarak ortalığı toplayabilen çocuklardır. Çocuklar anaokulunda çevreyi birlikte temizlerler ve sınıfı düzenli tutma sorumluluğunu paylaşırlar. Evdeki işlere nasıl yardım edeceğini bilen çocuklar bu becerileri okula da taşırlar ve diğer çocuklar için de harika bir örnek oluştururlar. Ebeveynler, aile üyelerini evi toplu tutma konusunda işe girişmek ve birlikte çalışmak için yüreklendirerek bu olumlu alışkanlığın gelişiminde çocuklarına yardım edebilirler. Küçük çocuklar, oyuncaklarını kaldırabilirler ve sofrayı kurma ya da küçük çamaşır yığınlarını kirli sepetinden makineye taşıma gibi işlerde mükemmel yardımcılar olabilirler.
  7. Kendi başlarına giyinebilen çocuklardır. Kendi başlarına ayakkabılarını ve ceketlerini giyip çıkarabildiklerinde çocuklar, sınıf içi aktivitelere katılmak ve oyun oynamak için daha fazla zaman bulurlar. Çocuklar ayrıca kendi ellerini yıkayabilmeli, beslenme çantalarını ve kaplarını açıp kapayabilmedirler.
  8. Kitaplar, öyküler ve kafiyelere aşina olan çocuklar okulda başarılı olacaklardır.
  9. Çocuklar ayrıca evde keşfetme, risk alma ve kendi hayallerini, sanat çalışmalarını ve fikirlerini inşa etme, tasarlama ve üretme fırsatına sahip olmanın faydasını görürler.
  10. Fakat bir çocuğun resmi okul sistemindeki yolculuğuna başarılı ve kendinden emin bir şekilde çıkması için en önemli etken, onlarla ilgili, onları dinleyen ve onlarla ilginç konular hakkında konuşan, onlara öğrenmek ve okulda başarılı olmak için gerekli potansiyele sahip oldukları konusunda inanan biriyle duyarlı, besleyici bir ilişki içinde olmaktır  

kaynak:http://cocuklaringelisimi.com/2017/09/05/anaokuluna-hazirlik-anaokuluna-hazir-cocuklarin-sahip-oldugu-10-ortak-ozellik/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Telefon Numaralarını Öğretmek için Etkinlikler

Çocuklarda İnce Motor Beceri Gelişimi: Makas Kullanımı ve Makas Etkinlikleri

SPOR YAPAN ÇOCUKLAR DAHA BAŞARILI