Çocuklarda Güvenli Sosyal Medya Kullanımı




Günümüzde çocuklar teknoloji ile çok erken yaşta tanışıyor ve ortalama 9 yaş itibari ile çocuklarinterneti etkin bir şekilde kullanmaya başlıyor. 6-10 yaş çocuklarının %37’sinin, 11-15 yaş çocuklarının ise %65’nin internet internet-kullanimi-cocukkullandıkları belirlenmiştir. 
Bu nedenle ebeveynlerin çocuklar arasında popüler olan ve çocuklarının sıklıkla kullandığı sosyal medya ağlarını tanımaya, incelemeye zaman ayırması önemlidir. Çocuğunuzun kullandığı sosyal medya alanlarına dair bilginiz arttığında çocuğunuzu daha etkin bir şekilde koruyabilirsiniz. Çocuğunuzun yaşına göre kullanabileceği sosyal medya ağlarınıseçin, yaşı büyüdükçe farklı sosyal medya hesaplarına açmasına izin verebilirsiniz.
Sosyal medyada bir profil sahibi olabilmek için yaş sınırı yasal olarak 13 yaş.
Çocuğunuzun aktif olduğu sosyal medya hesaplarını öğrendikten sonra çocuğunuz ile bu hesapları kullanırken nelere dikkat etmesi gerektiğini, kurallarınızı açıkça konuşun. Örneğin telefon numarasını, ev-okul adres bilgilerini asla paylaşmaması, hangi tür fotoğrafları paylaşabilir/paylaşamaz gibi. Çocuğunuzun yeni bir sosyal medya hesabı edinirken mutlaka sizin paylaşmasını yaşına göre gerekli ise sizden izin alması gerektiğini vurgulayın.
Çocuğunuzun sosyal medya hesaplarının gizlilik ayarlarını aralıklı olarak kontrol edin. Sosyal medya ağları zaman zaman güncellemeler yapıyor bu nedenle çocuğunuz ile aralıklı olarak gizlilik ayarları üzerinden geçmeniz etkili olacaktır.
Çocuğunuzla sosyal medya hesaplarınızdan arkadaş olun, onu takip edin.
Çocuğunuza sosyal medya hesabı açmadan önce ona sosyal medya kullanımı kurallarını öğretin.
  • Sosyal medya hesabının şifresini birlikte belirleyeceğiz ve şifreyi değiştirmen gerekirse bana haber vermen gerekiyor.
  • Aralıklı  olarak sosyal medya hesabını kontrol ediyor olacağım.
  • Sosyal medyayı sadece iyi amaçlar için kullanman gerekiyor. Sosyal medya hesabında biri ile dalga geçmemeli, birine yaralayıcı /kötü sözler yazmamalı, birinin fotoğrafını izinsiz paylaşmamalısın. (Çocuğunuza mutlaka siber zorbalığı anlatın.)
  • Benim veya bir başkasının görmesini istemeyeceğin şeyleri yayınlama. Eğer özel /mahrem tutmak istediğin birşeyler var ise günlüğüne yazabilirsin, sosyal medya hesabına değil.
  • Sosyal medya hesabını kapatmam /dondurmam gerektiğinde öncesinde mutlaka seninle bunu konuşacağım.
  • Özel bilgilerini herkese açık şekilde paylaşmamalısın. Tanımadığın veya yeni tanıştığın kişileri sosyal medya hesabına eklememelisin.
  • Sosyal medyada paylaştığın herşey bir şekilde kaydediliyor ve dikkatli olmazsan sadece arkadaşlarınla paylaştığın bir bilgi herkesin eline geçebilir.
  • Emin olmadığın bir paylaşım yapmakta kararsız kalırsan mutlaka benimle konuş.
  • Sosyal medya hesabını kullanırken seni üzen, rahatsız eden bir durum olduğuda mutlaka benimle konuş.

Ve ebeveyn olarak siz de sosyal medya hesaplarınızı çocuğunuza örnek olacak şekilde kullanmayı, çocuğunuzun  fotoğraflarını paylaşmadan önce ondan izin istemeyi unutmayın.

Not: Buradaki bahsettiğim bilgiler ortalama 6-14 yaş aralığındaki çocukları kapsıyor. Ergenlikteki çocuklarda yukarıdaki bu sınırların daha farklı olması gerekir.
Çocuğunuzla güvenli sosyal medya kullanımı hakkındaki kısa videoları izleyerek üzerinde konuşabilirsiniz:
Bu posteri çocuğunuza sosyal medya kullanımını anlatırken kullanabilirsiniz.
guvenli-internet-kullanimi
kaynak:http://cocuklaringelisimi.com/2016/07/19/guvenli-internet-kullanimi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Telefon Numaralarını Öğretmek için Etkinlikler

Çocuklarda İnce Motor Beceri Gelişimi: Makas Kullanımı ve Makas Etkinlikleri

SPOR YAPAN ÇOCUKLAR DAHA BAŞARILI