Çocukların Duygusal Zekalarını Geliştirmek için Duygu Etkinlikleri

duygusal-gelisim-cocuk

Çocukların Duygusal Zekalarını Geliştirmek için Duygu Etkinlikleri

Çocukların duygusal olarak mutlu ve başarılı olmak için yaşadıkları duygularını fark etmeleri, duygularını anlamaları ve baş edebilmeyi öğrenmeleri için destek olmak gerekir. Duygusal zeka hayatımızın her alanında gerekli olan bir beceridir ve erken yaştan itibaren çocukları bu konuda geliştirebilirsiniz.
Çocuklarda duygusal gelişim nedir?
Çocuklarda duygusal gelişim, duyguları fark etme, duyguları düzenleme ve kontrol edebilme, başkalarının hangi durumlarda neler hissedebileceğini anlama becerisine denir. Birçok araştırma sonucu duygusal gelişimin erken dönem deneyimler ile şekillendiğini ortaya koymaktadır. Bebeklik döneminde daha temel olan duyguları bebek hisseder: neşe, öfke , üzüntü ve korku. Yaşı büyüdükçe ve bilişsel olarak geliştikçe çocuk daha karmaşık olan duygulardan, utangaçlık, suçluluk, pişmanlık gibi duyguları fark etmeye başlar.
1.Duygu yürüyüşü oyununu oynayın. Çocuğunuza bir duygu isimi söyleyin, çocuğunuzda bedeni ve yüz ifadesi o duyguyu yansıtan bir yürüyüş yapsın. Çocuğunuz ile bu oyunu dönüşümlü ve daha hızlı duygu isimleri değiştirerek de oynayabilirsiniz. Örneğin siz mutsuz dediğinizde mutsuz bir yüz ifade ve beden dili ile ağır aksak yürürken, heyecanlı denildiğinde kocaman bir gülümseme ile oyun alanında zıplamaya geçilebilir. Bu şekilde bir çok duyguyu bedensel olarak ifade ederek ele alabilirsiniz.
2.Duygu yüzleri oyununu oynayabilirsiniz. Dergilerden çeşitli yüz ifadelerinin suratları kesip, duyguların isimlerinin yazdığını kartlar ile eşleme oyunu oynayabilirsiniz.
3.Çocuğunu ile beraber kitap okuyun. Kitaplardaki karakterlerin neler hissettiğini, karşısındaki karakterinin neler olduğunu konuşabilirsiniz. Ayrıca resimli kitaplardaki yüz ifadelerine dikkat çekebilirsiniz. Çocuğunuza hikaye okumanın faydalarını bu yazıda bulabilirsiniz.
4 . Duyguları anlatan hikaye kitaplarını okuyabilirsiniz. Duyguları ile arkadaş olan çocuk, Ters Yüz Serisinin Duygu Kitaplarını(Neşeli, Üzüntü, Korku, Öfke ) kullanabilirsiniz.
5.Duygu sessiz sineması oyununu oynayabilirsiniz. Tek cümle ile ifade edilen durumların duygusunu drama ile anlatılması istenir. Örneğin; lunaparka gitmek, bir doğum gününe davet edilmemek gibi.
6.Yüz ve duygu kolajı yapabilirsiniz. Dergilerden çeşitli göz, burun, göz, kaş, ağız gibi yüzümüzde bulunan organları kestikten sonra beyaz bir kağıt üzerinde karma yüz ifadeleri oluşturup üzerinden duyguları konuşun. Daha sonra bu karakterler hakkında bir öykü oluşturabilirsiniz.
7.Yoğun duygularla baş etmek için stratejiler oluşturun.
 kaynak:http://cocuklaringelisimi.com/2017/03/03/cocuklarin-duygusal-zekalarini-gelistirmek-icin-duygu-etkinlikleri/
ayse-imza

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Telefon Numaralarını Öğretmek için Etkinlikler

Çocuklarda İnce Motor Beceri Gelişimi: Makas Kullanımı ve Makas Etkinlikleri

SPOR YAPAN ÇOCUKLAR DAHA BAŞARILI