Çocuklar ile Terör Saldırılarını Konuşmak Üzerine Notlar…



Çocuklara henüz bizim bile tam olarak anlamladıramadığımız, açıklaması zor bir konuyu anlatmaya çalışıyoruz. Konuyu nadasa bırakmak ise  cocukla-konusmakçocukların psikolojisi için sağlıklı değil. Ebeveynlerin, sosyal alanlarda ve medyadaki bilgilere maruz kalan çocukları ile konuşmaya cesaret etmeleri  gerekiyor.Bu süreçte en önemlisi çocuğunuzun kendisini tedirgin eden, merak ettiği şiddet içeriklerini sizinle konuşabileceğini, açıklamalar alabileceğini ve sorular sorabileceğini bilmesidir.

Her çocuk aile bireylerinin normalden farklı davrandıklarını, fazla televizyona odaklandıklarını, üzüldüklerini, kızdıklarını gözlemlerler. Hatta ebeveynler arasındaki kısık sesli endişeli konuşmalara kulak misafiri olurlar. Bazen ise sosyal medyada saldırının videolarına, görsellerine ulaşırlar. Tam olarak ne olduğunu anlamlandıramasalar da çocuklar bir şeylerin yolunda olmadığını hisseder ve korkarlar. Yaşlarına ve gelişimlerine uygun bilgiye sahip olmak çocukları rahatlatır ve daha kontrolde hissetmelerine yardımcı olur. Ayrıca ebevyeninden doğrudan bilgi edinen çocuk dışarıdan gelen yanlış bilgilerden de daha az etkilenir.

Genel olarak olumsuz etkiyi azalatmak için yapabileceklerinizi söyle sıralayabiliriz:

Terör saldırısı ile ilgili çocuğunuzla konuşmak için zaman ayırın.
Saldırı hakkındaki bilgileri kısaca özetleyin.
Çocuğunuzun duygularını ve düşüncelerini ifade etmesine olanak sunun.
Çocuğunuzun günlük yaşamındaki rutini sabit tutmaya özen gösterin.
Çocuğuzun medyadaki içeriklere maruz kalmasını engelleyin.
Saldırı hakkındaki konuşmanıza çocuğunuzun hali hazırda sahip olduğu bilgiyi öğrenmek ile başlayın:” Dün akşam biz televizyon izlerken/ bugün okulda dün havaalanında olan üzücü olay hakkında neler bildiğini/duyduğunu merak ediyorum.”

Yaşanan şiddet olayının normal olmadığını vurgulayın: ”Bu saldırı olağandışı olduğu için bu kadar çok televizyonda, internette yer alıyor.”

Çocuklar şiddet ve saldırı olaylarına 3.kişi olarak maruz kaldıklarında ”Ben ve ailem iyi olacak mıyız?’, ”Neden insanlar böyle kötü şeyler yapıyor?”,”Evimin, okulumun, parkın orada bomba patlayabilir mi?” gibi sorularına yanıt arayabilir. Bazen tüm bu sorulara uygun cevaplar bulamayabilirsiniz ancak birçok kişinin ( polislerin/doktorların vb.) herkesi güvende tutmak /iyileştirmek için çok  çalıştıklarına vurgu yapabilirsiniz.

Küçük yaş çocukları için :”Üzücü bir olay yaşandı, bazı insanlar yaralandı ve doktorların iyileştirmesi için onları hastaneye götürdüler.”

“Kötü niyetli insanların konuşmak yerine büyük bir kavga çıkarmaları gibi düşünebilirsin. Onların etrafında olan kişiler de zarar gördü. Doktorlar ve hemişerler yaralananları iyileştirmeye çalışıyor.”

Büyük yaş çocukları için : ‘”Bazı insanlar, diğer insanlara zarar vermek üzere yanlış kararlar alır. İstediklerini sözcükler ile ifade etmek yerine karşılarındakilere zarar verebilirler. İnsanların canını acıtarak istediklerini elde edebileceklerini düşünürler.

Çocuk, ” Ölen oldu mu? ” diye sorar ise yine doğru yanıtı vermek önemli olacaktır: ”Yaralanan ve iyileşecek olanlar var ama maalesef ölenlerde oldu.”  Ölüm hakkında çocuğunuz ile konuşmada size yardımcı olabilecek önerilere buradan erişebilirsiniz.

Gençler için : Çocuğunuzla daha açık ve net bilgiler üzerinden konuşabilirsiniz. Genellikle bu yaş grubu konu ile ilgili daha detaylı bilgilere sahip olmak isterler. Saldırıyı yapanlara yönelik büyük bir öfke hissedebilir, zarar görenlere destek olmak için fikirler üretmek isteyebilirler. Destek olmak için neler yapabileceklerini konuşun ve saldırı sonrası çocuğunuzun güvende olacağı bir etkinliği düzenlemesine/ etkinliğe dahil olmasına destek verin.



Etkinlik Önerileri: Çocuğunuz ile yaşanan saldırıya yönelik duygu ve düşüncelerini açığa çıkarmasına yardımcı olmak için aşağıdaki etkinlikleri yapabilirsiniz.

Bu olayla ilgili düşündüğün/gördüğün şeylerin resimi çizer misin?
Bu olayı duyduğunda/ gördüğünde hangi duyguları hissettin. Her duyguya bir renk  belirleyelim. Bu senin vücudun olsun, hangi duyguyu nerde hissettin, en çok hangi duyguyu hissettin ona göre boya.
Duygu-etkinligi







!! ÖNEMLİ NOT: Bu yazıdaki genel öneriler bire bir saldırı olayında bulunan çocuklar için değildir. Saldırı anında olay yerinde kendisinin veya yakını bulunan çocukların mutlaka psikolojik destek alması gerekmektedir. Ayrıca saldırı haberlerini duyan çocuklarda yoğun kaygı, korku ve depresif duygu durumu kalıcı ise mutlaka çocuk psikoloğuna başvurulması gerekir.

ayse-imza
kaynak:http://cocuklaringelisimi.com/2016/06/29/teror-saldirilarini-konusmak/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Telefon Numaralarını Öğretmek için Etkinlikler

Çocuklarda İnce Motor Beceri Gelişimi: Makas Kullanımı ve Makas Etkinlikleri

SPOR YAPAN ÇOCUKLAR DAHA BAŞARILI