Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Olan Çocuklar İçin Beş Temel Konsantrasyon Sağlama Tekniği

ADHD

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Olan Çocuklar İçin Beş Temel Konsantrasyon Sağlama Tekniği

Her şeyin bir anda ve her yönden size doğru hareket ettiği, sesin ve duyuların dikkatinizi dağıttığı bir video oyunun içinde yaşadığınızı hayal edin. DEHB’li bir çocuk için sıradan bir gün, tıpkı bu şekilde geçiyor. Bu da dünyayı nasıl deneyimlediklerini büyük ölçüde açıklıyor. DEHB’li çocuklar konsantrasyon, hafıza, dürtü kontrolü, işlem hızı ve yönlendirmeleri takip etme gibi konularda işlev bozukluğu yaşarlar. Dikkat eksikliği veya DEHB’si olan bir çocuğun ebeveyniyseniz, tüm bunların size tanıdık geliyor olması muhtemel. Yıllar içerisinde muhtemelen çocuğunuza ev ödevlerini yaptırmada mücadeleler ettiniz; odalarını temizlemek ya da bahçe işi gibi görevleri tamamlamalarını sağlamayı denediniz ve başaramadınız; büyük olasılıkla fazla enerjilerinden ve odaklanamıyor oluşlarından bitkin düştünüz.
İyi haber şu ki, DEHB’li çocuğunuzun konsantrasyon becerilerini iyileştirmesi için yapabileceğiniz bir şey var. Yıllar boyu her birimizin bol miktarda beyin hücresiyle doğduğu fakat daha fazla hücre üretmemizin ya da onların işlevlerini değiştirmemizin mümkün olmadığı öğretildi. Oldukça yakın zamanda, sinirbilimciler beynin daha fazla hücre üretmesine ya da var olan hücrelerin işlevlerinde değişiklikler yapmasına olanak tanıyan “nöroplastisite” denen bir şeyin varlığını keşfettiler. Şaşırtıcı bir şekilde, yalnızca beynin nasıl çalıştığı konusunda değil aynı zamanda nasıl göründüğü konusunda da arzulanan değişiklikleri üreten bilişsel egzersizler bulundu. Bu, ebeveynler olarak, DEHB belirtilerini iyileştirmeye yardımcı olmak için çocuklarınızla birlikte çalışma becerisine artık sahip olduğunuz anlamına geliyor.
Bir çocuk psikoloğu ve DEHB’li bir erkek çocuğunun babası olarak,  DEHB’li çocukların konsantrasyonlarını artırmaya yarayacak bazı egzersizler geliştirdim. Püf noktası, onları ebeveynler ve çocukların beraber yapmaları gayet eğlenceli olan oyunlar olarak sunmak.
İşte başlamanız için birkaç basit öneri:
  1. Bozuk Para Oyunu: Bu oyun, Total Focus Programda1 kullandığımız oyunlardan biri. Ebeveynler seviyorlar çünkü dikkat ve konsantrasyonu olduğu kadar hafıza ve sıralama becerilerini de geliştiriyor. Üstelik hızlı ve eğlenceli olduğu için çocuklar da keyif alıyorlar. İlk olarak, çeşitli bozuk paralardan oluşan küçük bir yığına, onları örtmek için bir mukavvaya ve bir kronometreye (ya da saniye kolu olan bir saate) ihtiyacınız olacak. Yığındaki bozuk paralardan beş tanesini seçin (bu örnek için üç tane beş kuruş ve iki tane on kuruş seçmiş olalım) ve onları sıraya dizin. Şimdi, çocuklarınıza “Masaya dizilmiş olan bozuk paralara dikkatlice bak” deyin. Daha sonra, bozuk paraları mukavvayla örtün. Kronometreyi başlatın ve onlardan yığındaki bozuk paraları kullanarak az önce gördükleri sıralamanın aynını yapmalarını isteyin. Bitirdiklerinde, kronometreyi durdurun ve mukavvayı kaldırın. Doğru olup olmadığına bakmaksızın, dizilimi tamamlamak için harcadıkları süreyi not edin. Eğer doğru olarak tamamlamamışlarsa, başarana kadar denemelerini sağlayın. Oyun ilerledikçe dizilimlerin zorluk seviyelerini bir kuruş, yirmi beş kuruş, elli kuruş ve bir liralık bozuk paralar ekleyerek artırabilirsiniz. Çocuğunuzun dikkatinin ve sıralama becerilerinin oynadıkça geliştiğini göreceksiniz ki bu her ikiniz için de büyük bir ödül.
  2. Rahatlama ve Olumlu Düşünme: Olumlu görsel canlandırma ile birlikte derin nefes egzersizleri gibi basit rahatlama tekniklerini birleştirmek beynin iyileşmesine ve yeni beceriler geliştirmesine yardım ediyor. Örneğin, araştırmalar, eğer birisi zihninde golf vuruşu alıştırması yaparsa, beynin, hayali denemeleri golf kursunda ilerleme kaydetmeye yarayacak gerçek denemelerle aynı şekilde kaydettiğini ortaya koyuyor. Yani DEHB ‘li çocuklar derse dikkatlerini verdiklerini “hayal edebilir” ve bu da okuldaki davranışlarını değiştirmeye yardımcı olabilir. Çocuğunuzla birlikte yaratıcılığınızı kullanabilir ve bu alıştırmayı bir deneyebilirsiniz.
  3. Zihin – Beden Uyumu: Bu tekniğin bir örneği çocuğunuzdan, hareket etmeden bir sandalyede oturmasını istemek olabilir. Ebeveyn çocuğun bunu ne kadar süreliğine başarabildiğine bakar. Haftalar boyu tekrar tekrar yapılan alıştırmalarla gelişme görülecektir. Bu etkinlik aracılığıyla, beyin ve beden arasındaki sinirsel bağlar daha iyi öz-kontrol sağlayacak şekilde güçlendirilmiş olur.
  4. Çapraz ve Resimli Bulmacalar: Kulağa basit gelse de bunlar DEHB’li çocuklar için harika araçlar. Çapraz bulmacalar kelimelere yönelik dikkati ve sıralama becerisini gerçekten geliştirirken, daha küçük çocukların “yanlış” olan şeyleri ya da bulması zor nesneleri bulmaları gereken resimli bulmacalar da dikkati ve konsantrasyonu geliştiriyor.
  5. Hafıza ve Konsantrasyon Oyunları: Çocuklar için hazırlanan kutu hafıza oyunları hafıza ve konsantrasyonu geliştirmek için harika fikirler. Hızlı ve eğlenceliler. Tekrar tekrar oynandığında beyin devreleri “egzersiz yapmış” ve zorlanmış oluyor. Bu da bağlantıları güçlendiriyor ve dolayısıyla beyin işlevlerini geliştiriyor. Ayrıca, internette de hafıza ve konsantrasyonu geliştiren bazı ücretsiz oyunlar bulmak mümkün. Daha büyük çocuklar ve ergenlik çağındakiler için Lumosity tarafından sağlanan bilişsel egzersizlere göz atabilirsiniz.
Tüm bu “beyin egzersizlerini yaparken çocuğunuza “koçluk” ederek onunla birlikte çalışmalısınız. Onları cesaretlendirin ve onlar iyileştikçe kat ettikleri ilerlemeyi kaydedin. Bu bir kazan/kazan durumu; çünkü aynı zamanda sizin çocuğunuzla olan ilişkinizi de şekillendiriyor.
Durmayın. Eğlenin. Egzersizleri çocuğunuzla birlikte yapın; kim bilir, belki siz de beyninizin daha hızlı çalıştığını göreceksiniz!
*Bu etkinlikler medikal/psikoolojik tedaviyi destekleyici niteliktedir.

Kaynak: R.Mayers - http://cocuklaringelisimi.com/2017/10/03/dikkat-eksikligi-ve-hiperaktivite-bozuklugu-dehb-olan-cocuklar-icin-bes-temel-konsantrasyon-saglama-teknigi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklara Telefon Numaralarını Öğretmek için Etkinlikler

Çocuklarda İnce Motor Beceri Gelişimi: Makas Kullanımı ve Makas Etkinlikleri

SPOR YAPAN ÇOCUKLAR DAHA BAŞARILI